Chelsea planira rekonstrukciju Bridgea

10. 01. 2017 u 22:20

Chelsea će predstaviti planove za povećanje kapaciteta na Stamford Bridgea na 60.000 mjesta vijeću Hammersmith i Fulham u srijedu.

Trenutni kapacitet Stamford Bridgea je 41.663 što ga čini devetim najvećim terenom u Engleskoj iza Manchester Uniteda, Arsenala, West Hama, Manchester Cityja, Liverpoola, Sunderlanda, Newcastle Uniteda i Aston Ville.

Umjesto da grade stadion iz početka, klub je odlučio da je renoviranje Stamford Bridgea bolja opcija.

Stamford Bridge
Chelsea je igrao na Stamford Bridgeu od sezone 1905/06

Ekipa Antonia Contea je na vrhu Premier lige, a vlasnik Roman Abramovich je navodno voljan da finansira projekat koji je procijenjen na 500 miliona funti.

Klub ima zakazan sastanak sa komitetom za planiranje i kontrolu razvoja Hammersmith i Fulham savjeta u 20:00 u srijedu, a savjet je već preporučio da zahtjev bude odobren.

Antonio Conte
Antonio Conte je vodio Plavce do vrha Premier lige

Glavna tačka diskusije će najvjerovatnije biti blizina transportu, a daljina stadiona sa kapacitetom od 60.000 od podzemnih i nadzemnih željezničkih linija će biti glavni izazov za projekat.

Projekat će takođe značiti da će klub morati da pronađe privremeni dom zbog složene prirode građenja, a spuštanje područja sa sjedištima i iskopavanje će najvjerovatnije postići željeni kapacitet na lokaciji od 12 hektara.

Wembley
Londonski rival Tottenham će koristiti Wembley tokom sezone 2017/18 dok se njihov novi stadion pravi

Pominjao se Twickenham Stadium, kao i Wembley, premda će londonski rival Tottenham već igrati svoje utakmice na njemu za sezonu 2017/18.

Chelsea je inicijalno tražio eksterne lokacije za potencijalno preseljenje, uključujući Battersea Power Station, ali su zaključili, uzevši sve u obzir, da je Bridge najbolji izbor.

Povezane vijesti